
Diabetische behandeling
Diabetes mellitus leidt soms tot een beschadiging van de bloedvaten en zenuwen in de voeten. Hierdoor verslechtert de bloedcirculatie in de voeten en de tenen. Deze worden zo minder gevoelig, waardoor diabetespatiënten eerder wondjes of andere voetproblemen oplopen en niet gelijk opmerken.
Zijn er eenmaal wondjes ontstaan, dan genezen deze ook minder snel. Daarbij hebben diabetespatiënten sneller last van infecties.
Wanneer iemand met diabetes niet regelmatig naar de pedicure of podotherapeut gaat, kunnen wondjes en infecties pas in een laat stadium ontdekt worden.
Waaraan herkent u een diabetische voet?
Er zijn heel wat symptomen die kunnen wijzen op een diabetische voet, waaronder nieuwe druk- of eeltplekken, witte, blauwe of rode verkleuringen van de huid van de voeten en het steeds koud aanvoelen van de voeten. Aan de andere kant kunnen ook juist warme en gezwollen voeten wijzen op een diabetische voet, evenals overgevoeligheid voor druk en een tintelend of doof gevoel in de voeten. Andere symptomen zijn ongevoeligheid voor kou of warmte, krampen in de voet, wondjes die men niet heeft opgemerkt en die niet goed genezen en pijn in de benen tijdens het lopen. Deze pijn gaat weg als je stil gaat staan.

De medisch pedicure
De medisch pedicure zal op de eerste plaats de voeten goed onderzoeken. Zijn er al problemen of dreigen er problemen te ontstaan? Vervolgens geeft zij u een uitgebreid advies over de dagelijkse voetverzorging om problemen te verhelpen en te voorkomen.
Ook zal zij de voeten behandelen om ze weer in optimale conditie te brengen, denk hierbij aan het verwijderen van overtollig eelt, het behandelen van ingegroeide nagels of eventuele likdoorns en het behandelen van kloven.
Als u diabetes hebt, kunt u de meeste activiteiten in uw leven gewoon blijven doen. Maar diabetes heeft wel gevolgen voor het dagelijkse leven thuis, op het werk, de manier waarop u reist, enzovoort. Een diabetische voet kan extra beperkingen geven, omdat u last hebt van uw voeten.
Tips voor de verzorging van diabetische voeten
Mensen met diabetes kunnen zelf het volgende doen om diabetische voeten te voorkomen:
- Controleer uw voeten elke dag op wondjes, blaren en kloofjes. Vergeet niet om ook tussen de tenen te kijken.
- Koop sokken zonder naden en schoenen die goed passen, zodat er geen drukpunten ontstaan.
- Controleer schoenen en sokken voordat u ze aandoet voor dingen die druk of verwondingen kunnen veroorzaken.
- Was uw voeten dagelijks met lauw water. Gebruik zo weinig mogelijk zeep, omdat dit de huid kan uitdrogen en irriteren.
- Droog uw voeten goed af: vochtige voeten in warme sokken en schoenen zijn een broedplaats voor bacteriën en schimmels.
- Knip uw teennagels niet zelf maar laat dit over aan een professional.
- Stimuleer dagelijks de bloedcirculatie in je voeten door aan ‘voetgymnastiek’ te doen. Denk hierbij aan het op en neer bewegen van de voeten en rondjes draaien met de voeten.
- Neem geen voetenbaden, omdat eventuele wondjes dan sneller infecteren.
- Loop niet op blote voeten, dit vergroot de kans op voetverwondingen namelijk.
- Smeer uw voeten in met speciale olie of crème, zodat ze niet te droog worden.